A gallery at the redeveloped North Moors National Park Centre in Dalby Forest is in the running for a prestigious national award. The Wood Awards recognise designs for buildings of the future and the judges praised the Inspired By Gallery as a ‘good demonstration of the potential carbon savings from using a timber frame in place of steel’.

The untreated green oak beams of the new gallery came from a local forest and were sawn at Ampleforth sawmill. The beams are estimated to store more than nine tonnes of carbon dioxide and by using local timber rather than a manufactured steel frame, the centre has saved an extra six tonnes of carbon dioxide.

The beams are just one of a number of environmentally friendly or sustainable features incorporated into the controversial new centre. Others include a solar panel to heat the water, sheep’s wool insulation, low energy light bulbs, environmentally friendly paint, flooring from recycled and renewable materials and sink splashbacks made from recycled plastic bottles.

Join The Conversation

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.